Vedische en Tantrische Mantra's

Intunen op de verborgen kracht van eeuwenoude wijsheid

Het woord Mantra betekent "dat wat beschermt" en "sacred speech".  De meeste mantra's worden in het Sanskriet gezongen. Het is beslist geen liedje zingen, hoewel het wel  degelijk plezier kan geven.  Het is een energetische verbinding aangaan met iets wat groter is als jezelf, waarbij de Sanskriete uitspraak er heel precies op aan komt. Op de juiste wijze uitgesproken of gezongen, zijn ze heel krachtig. Het is vaak direct voelbaar wat de mantra's met je doen.

Door deze precieze uitspraak, ritme, toon, melodie en flow tap je in op het kosmische  veld van duizenden jaren mantra klank. De Rishi's, de sjamanen uit het Himalayagebied, hebben deze klanken ontvangen in hun diepe meditaties. De klanken zijn doorgegeven en na duizenden jaren onveranderd gebleven waardoor ze  hun kracht hebben behouden. In de inhoud onthullen de mantra's hun kosmische oorsprong en hun verbinding met al-dat-is.

Ik ervaar het zelf als heel aandachtig zingen waarbij de tong een heel precieze rol speelt. Daarom wordt het ook wel Yoga van de tong genoemd. De wonderlijke klanken en bewegingen van je tong brengen je helemaal in het Nu en stimuleren het verhemelte, de hypophyse en indirect de pijnappelklier.  Ze verstevigen je energieveld. Door het zingen en de herhalingskracht van de mantra's, zijn moeilijke situaties beter te dragen, zelfs op een lichte en vreugdevolle wijze. Daarnaast is het een heel fijne manier om je te uiten, om jezelf te helen, om voor extra kracht of samenwerking te vragen of transformatie periodes goed door te komen. Voor alle situaties is er een specifieke mantra.

Tantrische mantra's zijn verbonden met het lichaam en zij hebben Beija klanken in zich.  Beija klanken zijn betekenisloos en hebben een kracht vanuit zichzelf. 

Mantra's samen zingen geeft bovendien een liefdevolle verbondenheid, voor jezelf, voor elkaar en voor de zichtbare en de onzichtbare wereld.  De mantra's die ik je leer begeleid ik deels op het monochord, een monofoon boventoon instrument met 25 identieke snaren. Hierdoor kun je je extra gedragen voelen.

De volgende mantracursus begint 22 januari 2020.  Stap voor stap leer ik je de sanskriete uitspraak, eenvoudige mantra's, de mantra voor de community, mantra's voor transformatie en de mantra's voor heling en verlichting. Mantra's die je  thuis dagelijks kunt toepassen. Je krijgt schriftelijk en audiologisch materiaal mee om tussen de lessen door het geleerde jezelf toe te eigenen. 

De cursus is voor iedereen toegankelijk.

Om Gam Ganeshaya NamahaDeze eenvoudige mantra 
 is een ode aan Ganesha. 
Het is een energetische 
kracht  die symbolisch 
wordt voorgesteld als 
een Godheid met een olifantenslurf. 

Met deze mantra wordt transformatiekracht aangeroepen. Deze 
behoort bij het eerste 
chakra en neemt 
blokkades weg.

Je kunt deze mantra 
7, 21 of 108 keer zingen.
Zo'n mantra wordt ook wel een japa mantra genoemd 

 Sahana VavataOm

Sahana Vavatu
Sahana Bhunaktu
Saha vir yang
karavavahai,
Te jas vina va dhi
tamas tu ma vid
visha vahai i. 

Om shanti  shanti  shanti .

In deze mantra vragen we om samenwerking en begrip binnen onze community zoals  familie, gezin, werk 
en overal waar mensen samenkomen.

 Gayatri mantraOm 
bhuh bhuvah suvahah
tat savitur varenyam
bhargo devasya dhimahi
dhi yo yo nap(f) prachodayat. 

Dit is meest bekende mantra 
die over de hele wereld 
wordt gezongen.
Ook dit is een japa mantra.

We roepen de aarde, de atmosfeer en de hemelen aan. Het is de mantra die  verbonden is met de zon, 
het licht en de goddelijke 
straling in al zijn luister.

 MrtyunjayaOm 
tryambakam yajamahe
sugandhim pustivardhanam
urvarukamiva
bandhanan
mrtyormuksiya ma(am)mrtat. 

Deze mantra vertelt ons dat onsterfelijkheid onze realiteit is. We worden wakker uit de illusie van de fysieke dood. Onze ziel gaat niet dood. Als we de angst voor de dood overwinnen, nemen we een positieve houding en vertrouwen aan, wat helpt een ziekte te overwinnen.  
Onze psyche wordt vrij.